Bruk filmutstyret riktig – mulighetene er mange

Jeg viser til min tidligere artikkel angående tema: Hvordan bli en god filmfotograf? I denne sammenheng så tenker jeg på filming i privat regi, men uansett er det lærerikt og nyttig å øve seg opp – for med dagens utstyr er det mange og nesten grenseløse muligheter. Når man tar med kamera eller telefon på tur, ferie eller andre i andre anledninger – så vil man jo søke å få best mulig resultat. Teoretisk sett kan dine private opptak eller bilder, bli like gode som det de ser på kino. Vi tar nå fatt på det rent tekniske for å bli en bedre fotograf, og jeg kommer ikke til å komme med konkrete tips om valg av modeller – utvalget er enormt men prinsippene er de samme for de fleste av dem.

Start alltid med lukkertid

Lukkertid er noe som mange kanskje forbinder med det å ta bilder, men faktum er at denne er også avgjørende når man skal gjøre filmopptak. Det ligger kanskje litt i ordet, men dette er altså tiden lukkeren bruker på å åpne og lukke seg.

Fps er et annet uttrykk og en teknisk detalj, som styrer hvordan filmopptaket blir. Fps sier noe om hvor mange bilder som tas i sekundet, ved vanlige opptak er 25 bilder per sekund svært vanlig.


Start alltid med lukkertid

En film er som sikkert mange vet, en serie med enkeltbilder som settes sammen. Hvis man tenker lukkertid opp mot fps, er det en grei tommelfingerregel at lukkertiden dobles i forhold til fps. Det betyr at man svært ofte kan bruke en lukkertid på 1/50, når man har en fps på 25 bilder i sekundet.

Langsom avspilling

Det som mange ikke tenker på, er at det er viktig å endre innstillinger på kamera alt etter type avspilling. De fleste kamera har en enkel meny på dette området, men det gjelder å kunne betjene den og kjenne til forskjellen på de forskjellige programmene.

Langsom avspilling er det samme som ofte kalles for slowmotion, og brukes ofte ved for eksempel opptak av sport og andre aktiviteter med mye bevegelse i bildet. På slik opptak er det vanlig og doble både lukkertid og fps, altså 1/100 i lukkertid, og fps på 50 bilder per sekund. Da blir opptaket skarpere, og langt bedre.

Dagslys kan være et problem

Det som mange opplever, er at filmen blir det man kaller for overbelyst. Dette kan være et problem i dagslys, spesielt på dager med mye sol. Som vi akkurat har snakket om, så styres lukkertiden av hvilken fps man bruker.


Dagslys kan være et problem

Ved å bruke et gråfilter under opptakene, så unngår man ofte overbelysning. Dette fordi at gråfilteret hindrer at alt lyset kommer inn i kameraet, men her lønner deg seg å legge litt penger i det nevnte filter. De dyrere modellene av gråfilter, er det man kaller variabler. Det betyr at du slipper å skru av og på filteret, etter lysforholdene.

Bruk stativ

Et enkelt kamerastativ gir ofte svært mye bedre opptak, men det er mange som ikke tar seg bryet ved å bruke stativ. Hvis du begynner å bruke stativ, vil du raskt merke at opptakene blir langt bedre. Spesielt ved nærbilder og landskapsfilming, er stativ godt egnet. Men generelt vil alle typer opptak blir bedre. Man klarer aldri å holde kamera like rolig på frihånd, som det et stativ gjør – rystelser i bildet blir nærmest lik null ved bruk av stativ.