Den superkorte animasjonsfilmen – en animert gif

Du kan gjøre mye kreativt med et bilde og en kort tekst. Dette er blitt veldig «in» nå for tiden. Målet med en animert gif er å få folk til å le, eller sette fokus på noe. Ofte er de ironiske, sarkastiske eller bare morsomme. Er det noe du har lyst til å formidle, noe du har lyst til å legge ut så andre kan se og like? Her er noen tips på å lage en animert gif. Vi har valgt fokusere på Giphy programmet, men det finnes flere andre på markedet. Du kan til og med bruke presentasjonsprogrammer slik som PowerPoint for å lage en slik gif.

Hva er en animert gif egentlig?

En animert gif er en rekke bilder som er lagt oppå hverandre. Så «blar» visningsprogrammet raskt igjennom bildene og vi får en animasjon. Dette betyr at kvaliteten på bildene og selvsagt kvaliteten på programmet som «blar», har mye å si for resultatet. For litt over 15 år siden var slike små animerte gif’er populære i en periode, men kvaliteten var dårlig. Ofte kunne de hakke litt og en side med slike gif’er var treg.


Hva er en animert gif egentlig?

I dag er grafikk kortene vært gode og ikke minst, sterke. Resultatet er en sømløs animasjon som fungerer i alle nettlesere og til og med på live chat. Dette har ført til en kraftig økning i bruken av gif’ene. I mange chatteprogram er det en egen knapp som heter «gif». Den lar deg sette inn gif’er som en kommentar til det dere snakker om.

Lag din egen gif

Alt du trenger for å lage din egen gif er bilder, husk på opphavsrett, og et program som kan animere dette. Bruker du Giphy GIF Maker er denne vært enkel å komme i gang med. Det samme gjelder helt sikkert andre programmer. Med Giphy GIF Maker kan du bruke alt fra en video som du da kutter opp og lager til en kort film, til å kombinere flere bilder. Er du usikker på hvordan du skal gjøre dette, finnes det flere YouTube filmer som beskriver hele prosessen. Det er best å bruke en kort, men informativ tekst på gif’en. Såfremt ikke animasjonen taler for seg selv da. Ordspill, å vri på ordene og sarkasme, gjør animasjonen hakket bedre.

Del din gif med andre

Har du laget en gif, så vil du jo gjerne at andre skal få sjansen til å se denne. Så da gjelder et å være aktiv på sosiale medier. En god gif kan fort spre seg som ild i tørt gress. De beste er de som kombinerer et morsomt uttrykk med en treffende liten videosnutt. Eller at du fanger en stemning, en følelse. Mange bruker for.eks. gi’er for å si at de «ler høyt» – en gif med en person som skrattler. Du kan også ta utgangspunktet i aktuelle hendelser og komme med en syrlig eller sarkastisk kommentar. Bruk hastag, #, når du deler, da blir det enklere å nå ut til folk. Husk også å være aktiv og del andres gif’er, da vil andre dele dine.