Film er best på kino

Det er sikker delte meninger om dette, men jeg tror nok de aller fleste vil være enige om at en god film er aller best på kino. Det er noe eget ved å sitte i en stor kinosal sammen med mange andre og oppleve en god film, selv om en dårlig film antakeligvis ikke blir noe bedre så har man i alle fall fått med seg det sosiale. Husker selv Olsenbanden på forskjellige Oslokinoer, for ikke å snakke om Flåklypa. Flåklypa på stort lerret i Colosseum kino i Oslo, var ikke mye annet som var mer heftig enn når billøpet var på sitt mest intense på det enorme lerretet.

Film er best på kino

Utviklingen etter krigen

I tiden etter krigen har det skjedd mye på kinofronten, den ene kinoen etter den andre så dagens lys i Oslo. Det var jo kino nær sagt på hvert et gatehjørne om vi skal ta litt hardt i, fra 1950-tallet og oppover på 1960-1970-tallet opplevde man en stor økning i antall besøkende. Jeg har selv mange flotte opplevelser fra forskjellige kinoer i Oslo, mest besøkt for min del var nok Colosseum med sitt enorme lerret. Men vi hadde jo mye å velge i, så det var aldri lang vei for å finne nærmeste kino for en Osloborger. Til tross for den teknologiske utviklingen spesielt de siste 10 årene, har antall kinobesøk bare økt og økt. Men dette har gått opp og ned om man ser det i mange års perspektiv, hvordan det ser noen år frem i tid er det så klart ingen som vet. Den største trusselen for kinoene er så klart internett, så det er tatt mange grep for å møte denne trusselen blant annet endring av drift og eierskap.

Fra kommunalt eie til kommersielle aktører

Hvis vi holder oss til Oslokinoen, har den i alle år vært eiet og drevet av Oslo kommune. I 2013 ble Oslokinoen solgt til danske Egmont for 600 millioner kroner, i Bergen var det svenske SF som kjøpte seg inn med 49 prosent. I Oslo var det en betydelig politisk uenighet om et slikt salg var det riktige, men forkjemperne for et salg vant frem og brukte argumenter som var vanskelige å ikke være enige i. Behovet for å ha en stor eier med kapital og profesjonalitet til å utvikle kinoen i takt med tiden, var nok det som vant frem hos de folkevalgte.

Vigelandsparken og Munch-museet

Byrådet i Oslo er klar på at pengene fra salget skal brukes til kultur, det som mange kanskje ikke vet er at kjente steder i Oslo som Vigelandsparken og Munch-museet er delvis finansiert med penger fra Oslokinoen.

Vigelandsparken og Munch-museet

Norske filmer

Den nye eieren er ikke ny i Norge. De eier allerede TV2 og City Kino i Drammen. De er også involvert i de store norske filmene Kon-Tiki og Max Manus, som de selv sier så ønsker de også i fremtiden og utvikle gode norske filmer.

Jeg tror nok vi som kinobrukere totalt sett skal være glade for at det omstruktureres i den norske kinoen, det å ha store og solide eiere er nok viktigere nå enn noensinne. Når de i tillegg har det faglige innen media, skal det ikke være noen grunn til engstelse slik jeg ser det.