Film verden rundt I

Jeg synes det er spennende med filmer fra forskjellige deler av verden, men må nok innrømme at det ofte blir norske eller amerikanske filmer. Dette kommer nok av tilgjengeligheten, i alle fall før muligheten til streaming av filmer kom på internett. Med dagens teknologi, er det jo ikke noen grenser for hva som er tilgjengelig – og dette gjelder jo for filmverden også. Jeg er sikker på at det finnes mange filmer som jeg burde ha sett, men produksjonen er så massiv så det er ikke mulig å rekke over dem alle. Men på samme måte som man deler opp filmer i grupper og sjangere, deles de også opp etter produksjonsland. Vi skal nå se nærmere på noen store og kjente filmland, og etter hvert kanskje vi også utvider sortimentet til de mindre og mer ukjente filmnasjonene også.

Frankrike

Dette landet har en helt spesiell plass i filmhistorien, og noe av grunnen til det har jeg vært inne på i en tidligere artikkel. For det var nemlig de franske brødrene Lumière, som laget den første filmen i verden.

Frankrike
Frankrike

Deretter kom Èmile Cohl som den første i verden med animasjonsfilm, også han var franskmann. Georges Mèliès var en tusenkunstner, innen eksperimentering med filmteknikker. Så som dere forstår, så har Frankrike bidratt med mer i filmverden – enn det de fleste kanskje er klar over.

I dag er fransk film, den mestselgende filmindustrien i Europa.

Hong Kong

Hong Kong
Hong Kong

Vi forflytter oss fra Europa, og til den østlige delen av Asia. Hong Kong var verdens tredje største filmindustri, men ble rammet av en krise i filmbransjen på midten av 1990-tallet.

I dag er mye av krisen på 1990-tallet en saga blott, og Hong Kong er i ferd med å bygge seg opp igjen, som et stort sted innen filmbransjen. Jackie Chan og Bruce Lee er stjerner som bidro til å sette Hong Kong på filmkartet, også internasjonalt og mest med fokus på actionfilmer og Kung Fu karate.

Sverige

Her forflytter vi oss raskt fra den ene verdensdelen, til den andre. Sverige har en lang filmhistorie, og har hele tiden ligget foran Norge på dette området. Det først de siste tiårene, at Norge har kommet skikkelig på filmkartet – kanskje unntaket er Thor Heyerdahl sin dokumentarfilm fra begynnelsen av 1950-tallet.

Sverige startet sin filmproduksjon allerede på begynnelsen av 1900-tallet, og regissører som Lasse Hallström og Ingemar Bergman er internasjonalt kjent.

Island

Sagaøya langt ute i havet, har en kort men til gjengjeld god filmhistorie. Når vi tenker på at Island, har under halvparten av antall innbyggere sammenliknet med Oslo – ja da er det ganske imponerende hva de klarer å få til.

Antall filmer målt etter innbyggertall, så er det ingen som er i nærheten av islendingene. De produserer i gjennomsnitt 3 filmer årlig, og det med relativt god kvalitet også.

Den statusen som filmer fra Island får internasjonalt, er ikke tilfeldig eller ufortjent. Verden rundt legger merke til islandsk film, spesielt på festivaler og andre steder hvor filmfolk treffes.

Navn som Thrainn Bertelsson, Fridrik Thor Fridriksson og Agust Gudmundsson, er nok de meste kjente innen islandsk film og filmproduksjon.