Film verden rundt II

Det er et stort tema å ta for seg film- og filmproduksjon rundt i verden, så dette jeg tar med her – er som jeg har vært inne på tidligere bare et lite dykk i en stor verden. Man kan finne mange gode filmer, også i land som man ikke tenker på som gode filmprodusenter.

Hollywood

Det blir kanskje litt slik med norsk film også, for ute i den store verden er jo ikke Norge stort på noen som helst måte. Jeg skrev nylig om en del land, og deres bidrag på filmfronten. Jeg skal nå ta for meg noen flere land, og som dere ser så er det godt kjente land – og noen kanskje mindre kjente i filmsammenheng. Jeg synes film er spennende uansett hvilket land den kommer fra, men det blir som regel de store jeg holder meg til – men jeg prøver i ny og ned med litt mindre og ukjente land.

USA

Det er ikke noen tvil om at USA har vært dominerende, når det kommer til filmindustrien verden rundt. Helt siden 1920-årene, har de vært ledende både med tanke på antall filmer, breddeutvalg og teknisk og kunstnerisk banebrytende. Dette er grunnen til at man hos svært mange amerikanere, finner en nærmest medfødt interesse for film.

Kinobesøkende

Bollywood

Det å gå på kino i USA har alltid vært rimelig, noe som man ser av de svært gode besøkstallene. Det ble mer og mer vanlig å se film på kino, og man hadde kinoer som gikk under kallenavnet «Nickelodeons» hvor man betalte en nickel i billettpris. Denne suksessen kom i tillegg til deres allerede store interesse for film

Kinosuksessen som den dag i dag står som en storfilm verden over, er uten tvil «Tatt av vinden» Filmen handler om en kjærlighetshistorie som oppstår mellom Scarlett O`Hara og Rhett Butler. Det er ingen film som har vært i nærheten, å slå «Tatt av vinden» i antall kinobesøkende.

India

USA må nå se seg slott av Østen, for i Bollywood produseres det mer film enn noe annet sted i verden. Bollywood er navnet på den indiske filmproduksjonens hovedkvarter, og ligger i Mumbai. Filmene produseres med hindi som språk, og veldig mange av dem er musikaler.

Japan

Vi holder oss i Østen og forflytter oss til Japan, som kanskje ikke er mest kjent for sine filmer – for oss i den vestlige verden. Akira Kurosawa er nok den mest kjente japanske regissøren, og står bak storfilmen «Godzilla»

Innen tegne- og animasjonsfilm, er Japan langt fremme. Jeg har selv aldri sett en japansk skrekkfilm, men det sies at de er dyktige også på dette – med filmene «The Grudge» og «Ringu» som kanskje de aller mest kjente.

Vi skal gjøre et lite stopp i vår verdensturne, men kommer nok senere til å ta opp tråden igjen. Bare i vår egen verdensdel, er det blitt laget mye bra film opp gjennom årene. Det er nok på sin plass, og også se mer på den norske filmproduksjonen – som fortjener mer oppmerksomhet og omtale i spaltene våre fremover.