Filmene som har vunnet flest Oscars del 2

Som i alle andre sammenhenger så finnes det også i filmens verden rangeringer og lister over alt som skjer. Beste film, verste film, filmen med mest innspilte penger, minst innspilte penger, filmen med mest utmerkelser og premieringer – ja denne listen kunne blitt lang dersom man skulle liste opp alle rangeringer som finnes bare i filmens verden.

I den første artikkelen skrev jeg om Titanic og Ringenes Herre – Atter en Konge. Her kommer del to og de neste filmene som har vunnet flest Oscars;

Ben-Hur (1959)
Ben-Hur (1959)

Ben-Hur (1959)

Ben-Hur var den første filmen til å sette rekorden med å vinne 11 Oscars, og det skjedde allerede i 1960. Det skulle gå nesten 40 år før rekorden ble tangert – den er til dags dato ikke slått men tangert to ganger av Titanic og Ringenes Herre – Atter en Konge. William Wyler vant også Oscars for beste regi i denne filmen og filen fikk premien for beste film i tillegg til ni andre utmerkelser. I de ni utmerkelsene fikk Charlton Heston utmerkelsen som beste skuespiller og Hugh Griffith som beste skuespiller i en bi rolle.

West Side Story (1961)

Filmen er en amerikanske film-musikal som er basert på musikalen med samme navn – West Side Story. Det var veldig nær at filmen kom og tangerte Oscars rekorden til Ben-Hur fra bare få år tidligere, men antallet stoppet en ifra rekordtangering med 10 i antall. Beste regi for Robert Wise og Jerome Robbins, beste film, beste skuespiller for mannlig bi rolle for Georg Chakiris, Beste bi rolle for skuespillerinne for Rita Moreno, og seks andre utmerkelser.

Den engelske pasienten (1996)

Denne amerikanske trollbindende filmen om en romanse som skal ha skjedd under andre verdenskrig mellom en kartograf og en sykepleier. Kartografen fløy et britisk fly og ble skutt ned over Sahara ørkenen – under hans sykehus opphold skjer så denne romansen med en av sykepleierne der.

Filmen var nominert til 12 Oscars og vant ni av dem. Det gir filmen en plass langt inn på topp ti listen over filmene som har vunnnet flest Oscars gjennom tidene.

Regissør for filmen var Anthony Minghella og hovedrollen ble spilt av Ralph Fiennes.

Gigi (1958)

Denne sjarmerende musikal komedien om en forfengelig ung dame som ble sent til Paris for å lære etikette. Filmen er basert på boken Gigi fra 1944. Filmen fikk meget godt mottak når den kom, men har ikke blitt like godt omtalt i senere år. Filmen vant ni Oscars når den kom og var en rekord film med antall Oscars den gangen.

Gigi (1958)
Gigi (1958)

Den siste Keiseren (1987)

Filmen handler om en kinesisk Keiser og hans liv fra han var tre år gammel til han døde. Keiseren Pu Yi ble spilt av John Lone or filmen ble regissert av Bernardo Bertolucci.

Filmen gjorde rent bord på Oscar utdelingen det året den var nominert og vant alle sine kategorier. Det var totalt ni kategorier.

Den siste Keiseren (1987)
Den siste Keiseren (1987)

Slik kunne jeg fortsatt og omtalt flere filmer, men dette får være bra med disse totalt 7 beste filmene.