Filmene som har vunnet flest Oscars

Som i alle andre sammenhenger så finnes det også i filmens verden rangeringer og lister over alt som skjer. Beste film, verste film, filmen med mest innspilte penger, minst innspilte penger, filmen med mest utmerkelser og premieringer – ja denne listen kunne blitt lang dersom man skulle liste opp alle rangeringer som finnes bare i filmens verden.

Og om man ser på litt historikk så er det selvfølgelig hundrevis for ikke å si tusenvis av filmer som er nominerte til alle disse forskjellige rangeringene og premieringene. Jeg har tenkt å skrive en artikkel eller to om de filmene som har vunnet flest «Academy Awards» eller som vi kjenner den best som – Oscars.

Mange filmer har vunnet en eller to Oscars, og noen vinner flere enn dette. Men det er kun 32 filmer i historien som har vunnet 5 eller flere Oscars. Flere av disse filmene er kjent som noen av de aller beste filmene som er blitt lagd i historien. Det er da snakk om filmer som Schindler’s List, Star Wars eller The Godfather Part II. Dette er filmer som mange har et forhold til, mens noe selvfølgelig har glemt dem og noe har ikke sett disse filmene. Uansett så er alle disse filmene absolutt verdt å se – så om du ikke har sett dem så anbefaler jeg at du finner de frem og ser de i nær fremtid. Da har du timevis med god underholdning.

Her er listen av de filmene som har vunnet flest Oscars så langt i historien;

Titanic (1997)

James Cameron’s romantiske film om de siste dagene om bord på katastrofe turen med Titanic var en monster hit for publikum verden rundt når den kom ut i 1997. Og filmen gjorde begge hovedrolle innehaverne – Leonardo DiCaprio og Kate Winslet til superstjerner i filmens verden etter denne filmen. Og begge ble nominerte til Oscars det året. Men det var under den 70. utgaven av Academy Awards at Titanic «forsynte» seg grovt. Filmen deler med to andre filmer bragden av å ha vunnet hele 11 Oscars.  Filmen vant to av seremoniens topp priser – Beste film og beste regissør for James Cameron. Og den tok altså ni andre priser: Beste Originale musikk, Kunsterisk utførelse, Sminke, Kostyme design, Filmredigering, Visuelle Effekter, Lyd, Lydeffekter Redigering og Original Sang for Celine Dions pop ballade “My Heart Will Go On.”

Titanic
Titanic

Ringenes Herre: Atter en Konge (2003)

Ringenes Herre: Atter en Konge (2003)
Ringenes Herre: Atter en Konge (2003)

Dette er den tredje filmen og den avsluttende filmen i Ringenes Herre trilogien. Og på Oscars natten i 2004 gikk den altså hen og tangerte rekorden fra to tidligere filmer – Titanic i 1997 og Ben-Hur fra 1959. Dette er den eneste frem til i dag den eneste fantasi filmen som har vunnet Oscars som beste film. Og den vant alle kategoriene den var nominert i. Atter en Konge vant totalt 11 Oscars den natten i 2004. I tillegg til den nevnte beste premien, så vant filmen Beste regi for Peter Jackson, tilpassede manus, klipp, kulisser, kostyme, makeup, originalmusikk, sang, lydmix og visuelle effekter.

Filmen ble også den mest innbringende av de tre filmen i Ringenes Herre trilogien.