Filmens verstinger

Det er nesten alltid mest snakk om dette er best og denne er best og alt er bare bra. Men det finnes også de som lever av å kritisere og lage lister over de dårligste eller svakeste tingene innenfor – i dette tilfellet – filmens verden. En verdensberømt filmkritiker fra er Roger Ebert. Han produserte hvert år frem til sin bortgang fra 1967 og til 2013 lister med både årets film og årets verstinger. Men det finnes flere lister med slike «utnevnelser». «The Golden Turkey Award», “Rotten Tomatoes”, “Stinkers Bad Movie Award”, “Mystery Science Theater 3000” og “The Golden Raspberry Award “Razzies”” er alle lister med oppdateringer og utnevnelser av de verste filmene.

Deadpool
Deadpool

Verstingene

Det er lagd lister med filmer som er kåret til det spesifikke årets verste film. I de tidligere år ble det ikke laget like mye filmer så i starten av denne listen er det faktisk bare en film hvert tiår. Det finnes slike lister helt tilbake til 1930 årene. I disse tidligere årene og den første filmen jeg finner på slike lister er «Reefer Madness» fra 1936.

Filmen har gått under mange titler opp gjennom årene – Originalt het den «Tell Your Children». Men den har også blitt omtalt med titlene «The Burning Question», «Dope Addict», «Doped Youth» og «Love Madness». Grovt fortalt så handler filmen om ungdom og kjærlighet og hvor lett det er å havne på «skråplanet» med narkotika og all elendighet det kan medføre. Los Angeles Times mente den gangen at dette var den generasjonens verste film. Leonard Maltin – Amerikansk film kritiker – skal ha omtalt denne filmen som «bestefaren» til alle dårlige filmer.

Las Vegas CityLife har omtalt den som den nest verste filmen som noensinne er laget. Deres «versting» er «Plan 9» fra «Outer Space» og AMC har beskrevet den som den verste filmen som noen gang er lagd. Filmen har vært grunnlag for mange parodier, inklusive en «Off-Broadway» musikal satire og en film i 2005 basert på denne musikalen igjen.

De neste tiårene

I 40 årene var det to filmer som fikk denne åresbevisningen som årets verste film. Deriblant filmen om «Babe Ruth» i 1948. Faktisk var begge disse filmene fra samme år denne gangen.

I 50 årene var det 6 filmer som fikk utnevnelsen. Den sjette filmen var tidligere nevnte «Plan 9» med «Outer Space» i 1959. De andre fem filmene var; Glen or Glenda (1953), Robot Monster (1953), Bride of the Monster (1955), The Conqueror (1956) og Fire Maidens from Outer Space (1956). Videre over i 1960 årene stiger antallet dårlig lagde til ni filmer, og i 70 årene er det 10 filmer som får «æresbevisningen» som versting blant produserte filmer. Over i 80 årene stiger antallet til flere filmer i året som får denne utnevnelsen. Hele 14 filmer er det i løpet av 80 årene. Og det øker med enda en film over i 90 årene til 15 filmer.

De neste tiårene
De neste tiårene

Fra år 2000 og frem til i dag er det hele 27 filmer som er kåret til «versting» film. De to siste fikk titlene sin i 2014 – Humshakals (2014) og United Passions (2014). Her kunne jeg sikkert ha skrevet mye om hver eneste film, men det blir alt for mye i 1 artikkel. Skal heller se an om jeg tar for meg noen av disse i en senere artikkel.