Filmproduksjon – Effekter

Det jeg synes er mest imponerende med film, er hvor virkningsfulle effekter som ofte brukes. Det er her forskjellen mellom visning på liten, og stor skjerm – virkelig kommer til uttrykk. Jeg er ikke av de som går mest på kino, men vi har vel alle blitt imponert over både bilde og lyd – som man opplever når man ser film med de dimensjonene som en kinosal kan by på.

Men hvordan brukes egentlig mulighetene som filmprodusentene har, når det kommer til å legge på spesialeffekter? Dette ble tidligere kalt for filmtriks, dette ordet har man nå gått helt og holdent vekk i fra – i alle fall de som jobber med det. Filmtriks kan jo kanskje være ladet med et negativt fortegn, som om at det er juks og manipulering. Mens spesialeffekter som det nå kalles, egentlig er akkurat det samme – men ordet er nok mer forklarende enn det forgjengeren var. La oss se litt nærmere på dette, med de ord og forklaringer som bransjen selv bruker og gir om dette tema.

Både en teknikk og metode

Både en teknikk og metode
Både en teknikk og metode

Det er det visuelle som det naturlig nok handler om, og spesialeffekter brukes der vanlig filmteknikk ikke strekker til. Det kan i noen tilfeller også brukes, der det er svært vanskelig – eller veldig fordyrende å bruke vanlig filmteknikk.

«En overbevisende illusjon av virkelighet» er kort fortalt essensen i bruken av spesialeffekter. Viktige elementer i hvordan spesialeffekter kan benyttes, er eksempelvis bruk av bakgrunns projeksjoner, miniatyrmodeller og kulisser.

Det er også bruk av optiske- og ikke minst pyrotekniske effekter. Sistnevnte er ofte de fleste actionfilmer spekket med, og jeg vil nok tro at actionfilmer – er den som inneholder desidert mest av spesialeffekter.

Etter hvert har også animasjoner og dataskapte effekter kommet for fullt, og her ligger det nesten ubegrensede muligheter.

Forkortelser brukt på spesialeffekter

Forkortelser brukt på spesialeffekter
Forkortelser brukt på spesialeffekter

SFX er ofte brukt som forkortelse, som står for «Special effects» Men den enda kortere forkortelsen FX brukes også, og står for det samme som SFX.

«Visual effects» er forkortet til VFX, som betyr bruk av visuelle effekter som gjøres etter et filmopptak. Digitale muligheter er vel stikkordet her, altså det at man legger til effekter på originalopptaket i ettertid.

Practical effects

«Practical effects» er nok det vi kjenner best igjen, i alle fall når det kommer til litt eldre filmproduksjoner. Dette er rett og slett fysiske spesialeffekter, som brukes under filminnspillingen. Det første jeg tenker på her, er bruk av stuntmenn og pyroteknikk.

Spesialeffektene kommer alltid i tillegg til den vanlige filmteknikken, og filmatiske virkemidler som musikk, lyd, lyssetting, klipp og ikke minst kameravinkler.

Man kan på mange måter sammenlikne visuelle effekter i en film, med scenen fra et teater. Bruk av forskjellige kulisser, bruk av sminke, maskering og ikke minst skifte av kulisser. I teaterstykker brukes jo også spesialeffekter, som røyk- og speilbruk.

Norske produksjonsselskaper for visuelle effekter

Vi har faktisk noen aktører i Norge, som er dyktige på spesialeffekter. I Oslo finner vi navn som Storm Studios og Gimpville, men Motion Works Studio i Bergen skal vi heller ikke glemme.