Fra Frogner til Grünerløkka

Jeg er Oslo-patriot på min hals, og kjenner byen bedre enn mange andre. Det er mange årsaker til dette, altså mitt forhold til Oslo mener jeg.

Men hovedårsaken ligger vel i at jeg delvis har vokst opp der, jobbet der- og i perioder frekventert byen i kortere eller lengre perioder opp gjennom årene. Oslo før i tiden, og Oslo nå – er to totalt forskjellige byer. Mange sier «Oslo var så mye hyggeligere før» Jeg personlig synes dette er feil, ja Oslo har alltid vært en hyggelig by – og det er den faktisk fortsatt. Det at byen og bydelene forandrer seg, er jo bare et sunnhetstegn – det betyr at Oslo er den levende byen jeg opplever den som. Grünerløkka er vel en av de bydelene, som har forandret seg mest de siste tiårene. Nå når vi skal snakke om filmproduksjon, så kan jeg røpe at Grünerløkka har seilt opp som hovedstadens filmvugge. Tidligere var film noe som i store trekk var forbeholdt Frogner, på byens beste vestkant.

Fra fabrikklokaler til filmproduksjon

Grünerløkka har alltid hatt sin sjarm, men det er ikke noen hemmelighet at bydelen er blitt kraftig endret – la oss si at den hadde godt av ansiktsløftningen den har gjennomgått.Fra å være et industrisamfunn langs østsiden av Akerselva, hvor arbeiderklassen rådet – har Løkka som den nå ofte blir kalt, blitt en av byen mest hippe steder.

Fra fabrikklokaler til filmproduksjon

Fabrikken i Nedre gate

For de som er kjent i Oslo, så vet man hvor Nedre gate og broen over til utestedet «Blå» ligger. På østsiden av Akerselva, ligger Fabrikken som i dag blant annet tjener som filmstudio – her produserer blant annet TV 3 noen av sine reality-program.

By urbanitet, graffiti og bygårder

Det begynner etter hvert å bli en ganske så lang liste, over produksjonsselskap som fortrekker å jobbe på Løkka. Det samme kan sies om alle filmserier og ikke minst filmer, som etter hvert har blitt tatt opp i denne bydelen av Oslo. Det er spesielt på allerede nevnte Fabrikken i Nedre gate, at det skjer mye. Det er spesielt en bar inne i Fabrikken, som det rutinerte og observante øye legger merke til i forskjellige produksjoner. Jeg kan nevne TV-seriene «Seks som oss» «Torpedo» «Hunter» Den er dessuten bar i mange av episodene til «Hotel Cæsar» Så at dette er Norges mest kjente bar, tror jeg ikke er noen overdrivelse. I dag er det hovedsakelig reality som spilles inn på Løkka. Billedregiansvarlig Kåre Sponberg, synes ikke det er det minst rart at produsenter har lgt sin elsk på Løkka. Bydelen har en romantisk sjarm, som man ikke finner overalt, og den by urbaniteten som Løkka kan by på, er noe helt spesielt.

Vestkanten mot Østkanten

Det er ikke noen tvil om at produksjonsselskapene, i større og større grad velger Østkanten av Oslo – dette har vært en klar trend de siste fem årene. Majorstua, Frogner og Jar trekkes frem som steder, som ofte ble valgt til filmproduksjon tidligere. Men de er ikke glemt og forlatt, men at de har fått konkurranse fra Løkka – er det ikke noen tvil om.