Hvodan bli en god filmfotograf

Jeg tenkte denne gangen å sette fokus på egen produksjon av bilde, film og lyd. Kino og film handler jo om gode opplevelser, rundt alle disse tre områdene – og ikke minst film og lyd. Men med dagens teknologi, kan vi selv produsere stoff med god kvalitet. Men dette betinger jo at vi har litt kunnskap, avansert teknologi er ikke mye verdt om vi ikke vet hvordan den brukes. Jeg tenker nå på private opptak, som hos de fleste av oss kan bli veldig mye bedre om kunnskapen økes. Selv de billigste modellene av kompakt/speilreflekskamera, telefoner og action kamera, har funksjoner som vi kanskje ikke vet om. Det finnes også mange fine redigeringsprogram, som er relativt enkle å sette seg inn i. Jeg tenker at de som er opptatt av kino og film, mest sannsynlig også er opptatt av å få best mulig kvalitet på sine private videosnutter. La oss se litt nærmere på dette, og kanskje noen kan få nyttige tips til feriebildene/videoen.

Det er forskjell på film og bilder

Det er kanskje her de fleste bommer litt, for det er nemlig ganske stor forskjell om man tar filmopptak eller om man knipser bilder. De fleste vil jo ha best mulig resultat, enten om det er snakk om feriebilder, hverdagsbilder eller de helt spesielle anledningene som bursdager, dåp, konfirmasjon eller bryllup.

Det er også noen som ønsker å lage kortere filmer, de fleste naturlig nok til privat bruk. Når man filmer er det enda mer viktig å tenke planlegging av hva du ønsker å ta opptak av. Både når det gjelder film og bilde, finnes det gode redigeringsprogram – men det er aldri noen ulempe at råmateriale er så bra som mulig.

Ikke sett skylden på utstyret

Når det kommer til profesjonelle opptak som vi opplever på kino, er det faktisk slik i dag at utstyr som system og speilreflekskameraer kan brukes til profesjonelle opptak. Det handler med andre ord om, å øke sin kunnskap om bruken av utstyret.

Tidligere var det jo slik at folk flest, hadde rimelige og enkelt utstyr. Med de analoge modellene, var det begrenset hva man kunne klare å få til. Men med utviklingen som kom med de digitale modellene, så er mulighetene og kvaliteten en helt annen. Det nytter med andre ord, ikke å sette skylden på utstyret lenger.

Når det kommer til filmopptak med telefon, så har også disse blitt veldig bra. For bruk til kortere opptak på fritiden, holder en telefon med et godt kamera lenge. Men de kan allikevel ikke måles med litt dyrere kameramodeller, men her må behov og budsjett avgjøre hva man velger.

filming på telefon

Videokamera nesten overflødig

Tidligere var det slik at man var avhengig av et videokamera, for å få god kvalitet på filmopptakene. I den analoge tiden hadde man ikke noe valg, for det var ikke mulig å ta filmopptak med et analogt kamera.

Men med dagens system- eller speilreflekskamera, ved riktig bruk så får du minst den samme kvaliteten som med et videokamera.

I neste artikkel skal vi fortsette med samme fokus, og se litt mer spesifikt på det tekniske ved bilder og film. Kanskje årets feriebilder og film, blir av en helt annen kvalitet enn tidligere. Men kinokvalitet på filmene, det krever nok trening og erfaring.