Hvor ser du film i dag?

På få år har alt som har med TV, video, stereo, telefoner og data forandret seg mye. Nesten med lynets hastighet har det vi tidligere var så vant til med VHS video kassetter, deretter Cd og DVD for å bli avløst av BlueRay teknologi. Denne utviklingen skjedd i løpet av få år. Og i dag er nesten alt dette borte igjen og det er telefoner og datamaskiner som streamer alt vi vil se fra internett.

Utviklingen

Går vi nok år tilbake var det kun to steder man kunne se film. Det var på kino eller på TV hjemme i stuen. Ja jeg vet at det kunne vises film med lerret osv. også. Men de to jeg nevner var de som var vanlig for alle «vanlige» mennesker i det daglige.

Utviklingen
Utviklingen

Så på midten av 70 tallet kom VHS systemet for video fremvisning. Dette erstattet da Betamax og Video 2000 som hadde fungert før dette. Men VHS ble mye større og totalt dominerende på markedet.

CD

Så bare så vidt inn på 80 tallet begynte CD å dukke opp og overtok mye av markedet fra VHS kassettene. En CD var mye mer hendig og tok mye mindre plass enn disse kassettene, samt at det var CD ble nok først og fremst utviklet for musikk, men det var helt ok å lagre annen data og videospor også på en CD eller Compact Disc som er dens fulle navn.

DVD

Så skulle det gå nesten 10 år før neste nyhet kom. Og like inn på 90 tallet kom så DVD – Digital Versatile Disc som hadde mye bedre lagringskapasitet samt mye annet som var bedre enn sine forgjengere. En Cd kunne lagre rundt 650 Megabyte data, mens en ordinær DVD med dobbelt lag kunne lagre cirka 8,5 gigabyte data, mens en HD DVD kunne lagre cirka 30 Gigabyte data. Altså meget store forskjeller.

Hele veien er det forskjeller på ensidige og tosidige plater – både CD og DVD – hvor mye lagringskapasitet de har.

Blueray

Et godt stykke inn på 2000 tallet begynte Blueray å gjøre seg gjeldene som etterfølgeren etter DVD. Og i 2008 ga Toshiba beskjed om at de ville stanse sin satsning på HD DVD.

Blueray
Blueray

Blue-ray disc er en optisk lagringsenhet for store mengder data. Blue-ray har også utviklet seg en del siden de først kom på markedet, og nå sist i 2016 kom de med et nytt format – 4k Ultra HD Blue-ray. Dette formatet trenger også en ny type spiller, men den nye spilleren spiller også av forgjengerne DVD og Blue-Ray. Det nye formatet er også sonefritt.

Streaming

Så begynte de private datamaskiner og internett og gjøre sitt inntog på musikk og film markedet. Å «streame» en film eller et lydspor vil si å spille det av direkte på din datamaskin uten noen annen avspiller som videospiller eller cd-spiller. Streaming eller strømming overtok i 2013 som den dominerende måten for kjøp og salg av musikk her hjemme. Hvordan forholdene er ute i verden er jeg usikker på, men tviler på at det er noe mindre der. Alle mennesker ser jo film direkte på telefon og nettbrett nå for tiden!

Så utviklingen har vært enorm fra videoens inntog på 70 tallet og frem til i dag.