Ingen kreativitet – ingen problem

Har du lyst til å lage din egen animasjonsfilm, men er redd du ikke er kreativ nok? Det er ikke noe problem. Du må ikke være veldig kreativ for å lage en utmerket animert film. Alt du trenger er en ide, litt programvare og tålmodighet. Husk også at en slik animasjon ikke behøver å være lang.

En storyline

En animasjon handler om å dele noe med andre. Det kan være så kort og enkelt som en vits, eller langt som en fortelling. Alt handler om hvor mye arbeid du vil legge i hvert enkelt prosjekt samt hva som er formålet. Det hele begynner derfor med hva som er målet. Skal du underholde, skal du selge noe eller skal du fortelle gode nyheter. Skriv opp målet på et ark og lag noen små skisser. Det kan godt være bare strekfigurer. Sett opp rekkefølgen. Hva skal du begynne med og hva skal du slutte med. Tenk at du forteller dette til en venn. Det kan være så enkelt som å forklare hvordan du henger opp en hylle:

 1. Finn frem hyllen og evt. skruer.
 2. Finn frem verktøy.
 3. Sjekk at du har rett skrutrekker til skruene.
 4. Sett hyllen mot å veggen og merk av hvor skruene skal festes.
 5. Lag et lite hakk i veggen ved merket så skruen får tak.
 6. Sett opp hyllen.

Legg gjerne inn litt «feil» og vips, så har du fått et humoristisk innslag.


En storyline

Tekst og tale

Animasjonsfilmer er underholdende, men det er også viktig at de som ser får med seg innholdet. Derfor er en fortellerstemme veldig viktig. Alt som trengs er at du snakker i et godt tempo, ikke for fort og ikke for sakte. Da blir det enklere å få frem informasjonen. Hvis du har muligheten så bør du legge til en tekst. Skal videoen legges ut på Facebook og lignende, er det mange som har slått av lyden. Derfor er det lurt å legge til tekst så du fanger oppmerksomheten og får frem informasjonen du ønsker.

Når du har fått skrevet litt tekst, noen bilder eller tanker om bilder, kommer den litt mer krevende oppgaven med å sette det hele sammen. Denne prosessen kan ta tid og her kan du føle for å legge til eller ta vekk informasjon. Kanskje oppdager du at du må være mer tydelig noen steder eller at du har vært for tydelig. Her er det viktig å holde på fokus og være tålmodig. Flytt rundt på bilder og tekst, se hva som faller seg naturlig. Hva føles best i forhold til budskapet?

Programvare

Det finnes mye forskjellig programvare som kan brukes for å lage selve filmen. Her skjer det mye hele tiden, så det er vanskelig å komme med helt konkret anbefalinger. Noen navn du kan legge deg på minne og søke opp er:

 • CutOutPro
 • Anime Studio
 • 3Ds Max
 • LightWave 3D
 • Blender
 • Alias Maya/Maya

Ofte får du tilgang til en prøveversjon, men skal du lage litt filmer så lønner det seg å faktisk investere i et program. Da får du brukerstøtte og et program som fungerer.