Kåring av beste norske filmer siste 20 år – 1.plass

Kåring av beste norske filmer siste 20 år – 1.plass

Da er vi kommet til veis ende, i serien vår om de 20 beste norske filmene – de siste 20 årene. Jeg er helt sikker på at ikke alle er enige med meg, men slik vil det alltid være.

Jeg skriver ikke om filmene som en filmanmeldelse, men bare litt i stikkordsform kort om hver film – forhåpentligvis gir det i alle fall en pekepinn om de aktuelle filmene. Greit la oss ta for oss vinneren av de 20 filmene, og jeg skal prøve å presentere den så grundig som mulig – mange av dere har sikkert kjennskap til denne filmen allerede.

Bølgen

Det er Fantefilm Fiksjon AS som står bak denne norske storfilmen, den er kategorisert både som actiondrama og katastrofefilm. Utgangspunktet i filmen er at et stort fjellmassiv, raser ut i Sunnylvsfjorden og skaper en enorm flodbølge.Kristoffer Joner spiller geologen Kristian Eikjord, som er en sentral person i evakueringen av bygda Geiranger. Det er dramatikk fra sekund til sekund, og hva vil skje med folk og bygd når monsterbølgen treffer land.

Førpremiere i Haugesund

16.august i 2015 hadde filmen sin førpremiere, dette skjedde under Den norske filmfestivalen i Haugesund. En snau måned etter førpremieren, ble det besluttet at filmen skulle være Norges Oscars kandidat. Men dette ble faktisk ikke noen suksess, da den ikke en gang ble nominert.Regissøren bak «Bølgen» er Roar Uthaug, mens manusforfattere er John Kåre Raake og Harald Rosenløw Eeg. Det musikalske står Magnus Beite for, det er med andre ord et sterkt team som har samarbeidet om denne filmen.

Kristoffer Joner med mareritt

Ni timer under vann hver dag, dette er tiden som Ane Dahl Torp og Kristoffer Joner – måtte klare under innspillingen av filmen. Kristoffer Joner hadde faktisk mareritt om dette, etter at innspillingene var ferdige.

Kristoffer Joner med mareritt

God mottakelse

Filmen ble godt mottatt både i Norge, men også i utlandet. Følgende ble skrevet i tyske medier: «Denne filmen har et stort potensial i utlandet, og da kanskje spesielt i USA. Det finnes enkeltscener i filmen som virkelig hamrer sin viscerale effekt inn i ryggmargen, og andre som får oss til å sympatisere med follefigurene og filmens insisterende spørsmål: Hvem er det som overlever til slutt?» Mange filmkritikere var enig om at det var på tide, at det kom en film som «Bølgen» Den har høy grad av spenning, mye drama, god dataanimasjon og ikke minst er det en virkelighetsnær film.

Det at vi får et forhold til enkeltpersonene i filmen, og ikke minst et ansikt vi kan forholde oss til – da går slike filmer som «Bølgen» inn under huden på oss. Situasjonen som filmen tar for seg, er jo ikke bare en oppdiktet case. Det er hverdagen for mange som bor i kyst og fjordstrøkene, rundt i det langstrakte landet vårt – gikk denne filmen for fulle hus i lang tid.Da er vi ved veis ende, la oss håpe at vi også i fremtiden vil få mange nye gode filmer – enten om det er snakk om norske eller utenlandske filmer.