Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 12-9

Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 12-9

Etter hvert som jeg jobber meg gjennom filmene, blir jeg mer og mer imponert over hva jeg finner. Jeg har sett en del av filmene tidligere, men på langt nær alle. Det blir en del timer med film, men dette er noe jeg fint kan leve med. Etter denne jobben er jeg i alle fall sikker på én ting, og det er at jeg vil se enda mer norsk film. Vi skal nå videre på listen, og jeg tar nå fatt på de som ligger ganske i midten plasserings messig, men like fullt er det mye god underholdning som venter oss.

Uno

Aksel Hennie er blitt et kjent navn i Norge, men også i utlandet. Han spiller hovedrollen i filmen «Uno» Filmen som kom i 2004, var både skrevet og regissert av samme mann – nemlig Aksel Hennie.Me alt kunne han ikke gjøre alene, selv om det kunne virke sånn. Han fikk med seg Bjørn Floberg og Nicolai Cleve Broch, og tilsammen ble dette en meget god film.Filmen to priser og en nominasjon; Årets kinofilm, Amanda pris for beste regi og den ble nominert for beste mannlige skuespiller.

Merkelig filmtittel

Vi husker vel alle sammen den første kjærligheten, og da gjerne til en som gikk i samme klasse eller på samme skole. Familiefilmen «Jørgen + Anne = Sant» er en film som handler om nettopp dette, og det er Anne Sewtisky som er regissør. Hun har gjort en meget bra jobb, og filmen ble kritikerrost da den kom i 2011. Ikke mindre enn 160 000 kinogjengere så filmen, som forøvrig er basert på en bok av Vigdis Hjorth.

Reprise

Reprise

Nei det er ikke Norsk Rikskringkasting jeg skal skrive om, men spillefilmen som Joachim Trier kom med i 2006. Den høstet mange priser rundt om i verden, på forskjellige filmfestivaler i Toronto, Istanbul og Lecce. «Reprise» er en film så helt klart har mange kvaliteter ved seg, og den havner helt riktig midt på resultatlisten.

Ett døgn i hovedstaden

Dette er ikke tittelen på filmen, men det er dette den handler om. Joachim Triers ville følge en mann i ett døgn, på en spennende reise gjennom Oslo. Filmen har tittelen «Oslo, 31.august» I hovedrollene finner vi Ingrid Olava, Hans Olav Brenner og Anders Danielsen Lie.Den ble faktisk nominert til beste utenlandske film i Frankrike, men her hjemme nådde den hverken opp til noen nominasjon eller priser. Det var mange som var forundret over, at de ikke ble nominert til beste norske kinofilm.

Kon-Tiki

Denne filmen trenger neppe særlig mye omtale, det er vel etter hvert ikke mange som har kunne unnlatt å få med seg denne kjente dramafilmen fra 2012. Med nominasjoner til både Golden Globe og Oscar, sier det om hvilken kvalitet det er over filmen «Kon-Tiki» Det var en kostbar film å produsere, men regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning har fått mye ut av pengene. Følg med videre – det kommer flere oppdateringer etter hvert som jeg «krabber» oppover listene med norske filmer.