Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 16-13

Jeg startet nylig med å jobbe meg gjennom, de 20 beste norske filmene de siste 20 år. Som dere sikkert la merke til, snudde jeg listen på hodet. Jeg synes det er riktig å vente med det beste til slutt, det er jo som regel slik man gjør det med kåringer.

Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 16-13

Men for å være ærlig, så er det ikke lett å skille plasseringene – for det er kvalitet over dem alle sammen. Dere kan jo selv gjøre dere opp en mening, og se om vi er enige. Jeg tenker nok at dere har sett mange av dem allerede, og om dere enda ikke har sett dem – ja så er det virkelig på tide å benke seg ned med popcorn og cola folkens.

16.plassen

Jeg avsluttet med 17.plassen og filmen «Børning» i min forrige artikkel, så da kaster vi oss rett over til 16.plassen og filmen «Nord» Det er en film som er basert på et manus fra Erlend Loe, mens Rune Denstad Langlo står som filmregissør. Året filmen kom på lerretet er 2009, og den vant en pris under filmfestivalen Tribeca Film Festival. Men filmen har også en Amanda pris, dette stod Mads Sjøgård Pettersen for – som vant prisen for beste mannlige birolle. Dette skjedde samme år som filmen kom ut. Kanskje ikke den mest kjente filmen, men absolutt verdt å vurdere.

Åpnet Den Internasjonale Filmfestivalen i Tromsø 2009

Det er ikke en rent liten ære, å få lov til å åpne en slik filmfestival. Jeg kan tenke meg at regissør Pål Jackman, ikke var så rent lite stolt den kvelden. På den samme filmfestivalen, vant filmen vi her snakker om «Jernanger» publikumsprisen. I hovedrollen finner vi selveste Bjørn Sundquist, bare det i seg selv sier jo ikke så rent lite om hva som er i vente.

Film etter en bok av Jo Nesbø

Jo Nesbø kom med boken «Hodejegerne» Morten Tyldum laget film av denne boken, filmen kom ut i 2011 med samme navn som boka. I hovedrollene finner vi Aksel Hennie, som sammen med seg hadde ingen ringere enn Nikolaj Coster-Waldau – kjent fra Game of Thrones. Filmen var faktisk den første norske film, som er blitt nominert til BAFTA – i klassen beste utenlandske film. En slik nominering må man gjøre seg fortjent til, så dette sier mye om kvaliteten som venter dere.

Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 16-13

Upperdog

Vi er kommer til 13.plass på listen, og skal bli litt bedre kjent med filmen «Upperdog» Året er 2009 og måneden filmen hadde premiere er august, og manus og regi er det Sara Johnsen som står for.Vi følger en soldat som nylig er kommet fra tjeneste, i det krigsrammede landet Afghanistan. Han jobber som oppvasker og hushjelp i Norge, og mye skal handle om to adopterte barn. Resten kan dere se selv, om dere velger å bli bedre kjent med denne filmen. Det at denne filmen vant fem Amanda priser, er vel nok til at den bør ses. Anbefales! Det er bare å lade opp til resten av listen min, den kommer raskere enn du aner!