Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 20-17

Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 20-17

Det å kåre de beste filmene i norsk filmproduksjon, er blitt en ganske så krevende oppgave. Dette er rett og slett fordi det lages mye bra film, og det finnes en rekke kåringer og anmeldelser som man må forholde seg til. Jeg skal nå gå gjennom en del filmer, som er blitt produsert de siste to tiårene – de er alle sammen norske filmer. De aktuelle filmene som er vurdert, er alle sammen blitt vist på kino i perioden 1996 til 2006. Som dere forstår, så er det ikke de nyeste filmene det her er snakk om. Men like fullt er de gode og spennende filmer, som fortjener litt oppmerksomhet igjen. Snurr film godt folk!

Vunnet to priser

Vi skal tilbake til 2002 og starter med 20.plassen på listen, der finner vi filmen «Kroppen min» som er laget av Margreth Olin. Dette er en dokumentar, og en kortfilm på en snau halvtime – som handler om kvinnekroppen.Filmen skapte den debatten, som høyst sannsynlig Margreth Olin hadde håpet den skulle gjøre. Hva kvinnene selv mener om sin egen kropp, var hovedtema for filmen – og debatten rundt filmen lot altså ikke vente på seg. Den vant Amanda i klassen Beste dokumentarfilm, og den stakk også av med seieren for beste kortfilm under Kortfilmfestivalen i Grimstad .

Vunnet to priser

Postbudet Roy

Kanskje det er mange som allerede har funnet ut, at det er thrillerkomedien «Budbringeren» som det her er snakk om. Filmen er regissert av Pål Sletaune, som forøvrig også skrev filmen sammen med Jonny Halberg.I hovedrollene finner vi navn som; Robert Skjærstad og Andrine Sæther. Begge disse vant Amanda prisen for beste mannlige- og kvinnelige skuespiller.Det er postbudet Roy som det hele handler om, da han begynner å åpne kundenes post – dette får uante konsekvenser både for han og ikke minst for Line. Dette er en film som man godt kan sette av litt tid for å få med seg, om du ikke allerede har sett den.

Insomnia

Året er 2002 og vi snakker om en norsk film, som også ble en stor film utenlands. Den er regissert av Erik Skjoldbærg, og handler om et mord i Tromsø. Når mordet skal etterforskes, er det en rekke ting som går galt.Når vi finner navn som Maria Bonnevie, Stellan Skarsgård og Sverre Anker Ousdal som hovedrolleinnehavere – må det jo bli god film ut av det. Det er Erik Skjoldbærg selv som har skrevet manus, sammen med Nikolaj Frobenius.

Bilfilm

Dette er en relativt ny film, året er 2014 og filmen er «Børning» – som hentet sin inspirasjon fra åttitallsfilmer fra USA. Den ble en stor suksess, og spilte for fulle hus i lang tid.Det er en lang rekke kjente navn å finne på listen over skuespiller; Sven Nordin, Jenny Skavlan, Zahid Ali, Otto Jespersen, Anderes Baasmo Christiansen og Steinar Sagen. Det at «Børning» er en bilfilm, kan man vel nesten gjette ut fra tittelen. Senere skal vi se på resten av filmene på listen min, og norsk film er jammen meg langt bedre enn sitt rykte.