Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 7-2

Kåring av beste norske filmer siste 20 år – plass 7-2

Det forundrer kanskje en del av dere, at storfilmen Kon-Tiki kom på en 8.plass i vår gjennomgang av de 20 beste filmene – siste 20 år. Men som jeg har vært inne på tidligere, så er det mange gode filmer å velge mellom. Vi begynner å nærme oss slutten av filmrekken, og jeg kan røpe at det er mange gode filmer som venter på dere folkens.

Dramafilmen Sønner

Denne filmen er regissert av Erik Richter Strand, og høstet god kritikk både i inn- og utland. Filmen vant Fassbender prisen i Tyskland, og i tillegg den enda mer kjente The Grand Jury i USA.

Slipp Jimmy Fri

Dette er den første animasjonsfilmen på listen vår, det at den havner på en 6.plass sier ikke så rent lite om denne filmen. Det var visstnok en tidkrevende film å produsere, uten at jeg har mer detaljer eller kunnskap om det tekniske-rundt produksjon av denne type filmer.Det å vinne Amanda for beste film, og også bli nominert til Nordisk råds filmpris – ja det er et kvalitetsstempel.

Buddy

Det er riktig å si at dette var en kinosuksess, noe som besøkstallene med all tydelighet viste. Morten Tyldum står for regien, mens manus er signert Lars Gudmestad.Det at filmen faktisk vant Amanda for beste film, er kanskje ikke så overraskende med følgende skuespillere på rollelisten: Pia Tjelta, Anders Baasmo Christiansen, Aksel Hennie og Nicolai Cleve Broch.

Tusen Ganger Godnatt

Jeg var litt usikker på om jeg skulle ta med denne filmen, dette fordi den ikke er en ren norsk produksjon. Den er en samproduksjon mellom svensk, irsk og norsk filmproduksjon – men den gjør den jo ikke dårligere av den grunn. Erik Poppe har regissert filmen, og vi finner skuespillere som Mads Ousdal og Larry Mullan jr. I hovedrollene finner vi Nikolaj Xloster-Walday og Juliette Binoche.

Elling

Elling

Dette er en film som de fleste kjenner til, og det at den første filmen kom allerede i 2001 – har nok bidratt til Elling er blitt en av de mest kjente filmene i norsk filmhistorie. Filmen bygger på romanen til Ingvar Ambjørnsen sin roman om Elling, og det er ikke noen grunn til å tvile på om den er verdt å se. Svaret er ja, den er verdt det.

Max Manus

Denne filmen har omtrent samme budsjett som Kon-Tiki, og det at den vant hele syv Amanda priser – forteller at pengene er vel anvendt. Espen Sandberg og Joachim Rønning, har regien på det hele. En jobb de har gjort på en fabelaktig måte, den innkasserte faktisk nesten 100 millioner kroner på norske kinoer.Nicolai Cleve Broch og Aksel Hennie, er gode skuespillere som gjør filmen til det den er.Da har vi kommet til førsteplassen i vår filmkåring, men den filmen har jeg tenkt å vie mer plass. Derfor kommer det en egen artikkel om storfilmen «Bølgen» Det er nemlig den som troner på toppen, og det er så absolutt fullt fortjent. Jeg skal love dere at det ikke vil ta lang tid, før dere vil bli bedre kjent med denne filmen.