Mange barn samlet for å se film utendørs

For meg er film og kino først og fremst en kinosal, hvor folk samles for å kose seg med en god film. Men det er noe med det sosiale aspektet ved det også, som man ikke finner noe annet sted. Jeg har som mange andre, lagt et ukjent antall kinobesøk bak meg. Men det er jo mange forskjellige typer kinoer, både når det gjelder størrelse, utforming og plassering. Felles for dem alle, er at de kan vise lyd & bilde i et langt større og mer kraftig format enn hva vi har mulighet til hjemme. Men det er ikke alle som synes film er best innendørs, og vi husker sikkert tilbake til drive-inn kinoene i USA. Jeg har aldri prøvd noe slikt, men det er sikkert både lettvint og en flott måte å få et avbrekk fra hverdagen på. Men nå skal vi til en gruppe med barn, som midtvinters var samlet for å se film. Det virker ikke som vær og temperatur var noe som plaget dem, ja noen av dem synes faktisk det ble for varmt. Det finnes ikke dårlig vær, bare dårlig klær – er det vel noe som heter.

Både for barn og voksne

Innledningen min kunne kanskje virke som at tilbudet om utekino, kun var ment for barn – men slik er det altså ikke. Vi skal til Tromsdalen i Troms fylke, hvor de bygget opp en utekino på torget. I skoletiden var det skolebarn fra 1-4 klassetrinn, som var målgruppen for prosjektet. Men på ettermiddag og kveld, var det åpent også for de voksne som ønsket seg en litt annerledes kino-opplevelse.

Ikke noe nytt konsept

På åpningsdagen var hele 400 barn samlet, for å se filmen «Myrhull» utendørs i Tromsdalen. For de som ikke er kjent, er Tromsdalen en bydel i Tromsø by.

Det kom skoleelever fra en rekke av byens skoler, og det var ikke bare «Myrhull» som stod på filmlisten – men felles for alle filmene var at de alle sammen var kortfilmer og produsert lokalt.

Morsomt med utendørs filmfestival

Noen av de fremmøtte barna som ble intervjuet, synes det var helt topp med et slikt opplegg. Det at filmene er produsert lokalt, gjør jo det hele enda mer spennende og eksklusivt.

Det var lokale krefter både foran og bak kameralinsen, og dette arrangementet er ikke noe nytt i Tromsø.

Morsomt med utendørs filmfestival

Kakao og klementiner

Filmfestivalen i Tromsø har som tradisjon, å gi barna kakao og klementiner når de kommer for å se de lokale kortfilmene. Dette er noe de setter stor pris på, og man vet jo aldri hvordan været er på denne tiden i Tromsø. Men noen sure miner på grunn av været, det er ikke mulig å oppdrive.

Når barna blir spurt om hvilke filmer de liker best, er det en god blanding. Noen liker dyrefiler best, og om det er kortfilm eller langfilm spiller ikke så stor rolle.

Action og spenningsfilmer

De eldre elevene på filmfestivalen, synes actionfilmer er det beste. Men på filmfestivalen, koser de seg uansett type film. Settingen blir noe helt annet, når man sitter ute midtvinters og ser film. De har alle sammen vært med på dette mange ganger, og gleder seg like mye hvert år.

På spørsmålet om hvilke filmer de liker best, så er svarene alt fra «Skumle» «Komedier» «Artige skrekkfilmer» «Spider Man 1» Men disse får de ikke se på festivalen, for her er det lokale kortfilmer som gjelder, noe elevene synes er helt greit.