Mission Impossible, eller ikke?

Mission Impossible, eller ikke?

Vi har hørt lenge nå om Tom Cruise og hans innspilling av Mission Impossible 7 i Norge. På grunn av covid19 situasjonen, spøkte det lenge for om innspillingen ble mulig.  Men i august 2020 fikk vi på nytt se Tom Cruise, og håpet om at innspillingen kunne foregå i Norge likevel vokste. Det hadde gått rykter om at innspillingen måtte gjøres andre steder, og det ville blitt en nedtur for norsk filmindustri og norske filmentusiaster.  

Unntak fra reiserestriksjonene

Innspillingene til filmen ble opprinnelig stanset i mars 2020 på grunn av covid19.  Grunnen til at det ble mulig å gjennomføre innspillingen på høsten, er det ble gitt unntak fra reiserestriksjonene til filmproduksjoner som Norsk Filminstitutt (NFI) gir tilskudd til. For alle filmelskere kom også regjeringen med en gladnyhet i desember i fjor. De bevilger 40 millioner kroner til NFI, innbakt i koronapakken til kultursektoren. Hva gjelder Mission Impossible 7, fikk de tildelt nesten 50 millioner kroner fra NFI. Ikke bare i Norge har Mission Impossible 7 møtt veggen i forbindelse med covid19. Filmen var den første store filmproduksjonene som fikk problemer, da de hadde innspillinger i Italia.

Tom Cruise er en mann som tar restriksjonene og retningslinjene svært alvorlig. Dette fikk hele verden med seg i desember, da det ble lekket lydopptak hvor Tom skjeller ut deler av besetningen for ikke å følge restriksjonene. Han holdt en tordentale om at de alle bærer ansvaret for at det skapes tusenvis av jobber, og spurte en av crewet om han ville bære ansvaret for at en annen mistet jobben sin. Han tordnet videre om at de som ikke forstår ansvaret, kommer til å bli sparket.

Store krefter i sving

Store krefter i sving

Det er Møre og Romsdal som er bakgrunnsteppet i scenene fra Norge. Den forrige Mission Impossible filmen hadde også innspillinger i Norge, der flere kanskje husker Tom Cruise i heftig møte med Prekestolen utenfor Stavanger. Det er mange krefter som settes i sving, når en slik storfilm skal produseres. I tillegg til et filmcrew på 200 utenlandske, deltok det også 200 norske ansatte. Et gammelt vognsett ble omgjort til Orientekspressen og 2 av hurtigrutens skip ble leid inn. Det var de to skipene MS Fridtjof Nansen og MS Vesterålen, begge med en kapasitet på ca 500 mennesker. Skipene ble leid av hensyn til smittevern, for å fungere som hotell for crewet på ca 400 mennesker.

Det var ikke bare mennesker, cruiseskip og Orientekspress i sving, også hele 12 helikopter måtte til pers, og flyforbud ble innført i Romsdalen under deler av innspillingen. Filmen forventes å ha premiere 19.november i år, og jeg er neppe den eneste som virkelig ser frem til intense actionscener i en så stor produksjon fra vårt lille land her oppe i nord. Nå kom det enda flere gladnyheter for filmelskere i går, da det ble kjent at filmen ”Scorpio” (film nummer 8 i serien av Mission Impossible-filmene) har fått millionstøtte fra NFI, og innspillingen legger store deler av produksjonen til Norge. Denne filmen er forventet å ha premiere i USA i november 2022, og vi ser frem til å se Tom Cruise i Norge igjen, både på skjermen og under nye innspillinger.