Norges dyreste filmer

Sitter og surfer litt frem og tilbake for å finne ut hvem som er Norges dyreste film gjennom tidene. Først så finner jeg Max Manus som har kostet rundt 55 millioner kroner å produsere. Den fikk da tittelen for Norges dyreste film. Det var tilbake i 2008. Så gikk det 4 år og denne summen økte til 93 millioner når «Kon Tiki» ble produsert. Ny rekord igjen. Men nå er det når hardtslående planer på gang for å produsere Norges absolutt dyreste film igjen.

«Black Frost» er planlagt å skulle være den første av tre filmer med actionkomedier som hver av filmene har et planlagt budsjett på cirka 200 millioner per film. Med det blir disse 3 filmene hver seg de dyreste filmene i Norge noen gang.

Det er filmen «Kon-Tiki» fra 2012, som er den dyreste norske filmen i dag, som kostet 93 millioner kroner. Men vi er også med i den skandinaviske samproduksjonen «Jeg er Dina» hvor summen kom helt opp i over 140 millioner i 2002. «Black Frost» vil også være en internasjonal samproduksjon, men et norsk selskap som står for produksjonen.

Black Frost

Når nyhetene rundt denne nye dyre filmen kom i fjor høst, så kom det også frem at det skal være britiske Varon Bonicos som skal være filmens regissør. Dette cirka 1 år før innspillingene er planlagt å starte.

Det er Bonicos og John Carew selv som har skrevet det første utkastet av et manus. Bonicos har vært med helt fra starten, selv om han ikke har særlig stor erfaring med slike gigantiske budsjetter eller fiksjoner.

Black Frost
Black Frost

Tidligere har 42-åringen jobbet mye sammen med Ozwald Boateng. En helaftens dokumentar, «A Man’s Story» om Ozwald Boateng. De har også skapt realityserien sammen «House of Boateng» i 2006. Og noe reklamefilm produksjon for motehuset Givenchy har han også på sin CV. Ungareren Attila Veres, har jobbet med manus utkastet til Carew og Bonicos. Denne manusforfatteren gjør også sitt første store filmprosjekt med «Black Frost». I et intervju med Dagbladet sent i 2016 så svarte Varon Bonicos slik på noen spørsmål:

– Hvordan er det å skulle regissere Norges dyreste film?

– «Black Frost» blir ikke noen ren norsk film. Den vil mynte ut i verden som mot f.eks. Kina, USA og Russland. Det er stort for meg å jobbe med dette, men det er en lang og krevende prosess før alt er klart. Jeg gleder meg stort.

– Har John Carew skuespillerevnene store nok til denne filmen?

– Ja jeg tror han har det som skal til for denne filmen, og jeg blir ikke overrasket om han blir en større filmstjerne i fremtiden. Han jobber hardt med denne filmen allerede og fortjener å få en global opptur for sitt harde arbeid.

– Kommer flere navn

Det er flere medarbeidere på gang opplyste produsenten for filmen Egil Ødegård i høst. Det arbeidet er godt i gang. Det kommer også en hjelpe regissør. Det er svært få navn som er offentliggjort enda, men de kommer! Vi jobber med å sette sammen det sterkeste norske spillefilm teamet Norge noen gang har hatt.

– Varons styrke er at han har bygget opp hele dette prosjektet, mens hans svakhet er hans begrensede erfaring med denne type prosjekter, avsluttet Ødegård i høst i intervjuet med Dagbladet.