Norske animasjons filmer

Etter at digitalalderen kom har antallet animasjonsfilmer virkelig tatt av. Dette gjelder ikke bare i verden, men også her i landet. Disse filmene er beregnet for alle alders trinn og gir mye morsom underholdning til hele familien. Men det er jo selvfølgelig visse av disse filmene som ikke egner seg så godt for de aller minste. Det har blitt en god del Norske produserte animasjonsfilmer i de siste årene som virkelig har blitt populære.

Flåklypa Grand Prix

Den som nok er den mest kjent her i landet er nok uten tvil Flåklypa Grand Prix som kom ut i 1975. Det er nok ganske mange her som har sett denne filmen mere enn en gang vil jeg tro.Mannen som sto bak denne produksjonen var Ivo Caprino som også regisserte den. Forfatteren Kjell Aukrust lagde historien som til å begynne med hadde fast spalteplass i avisen Mannskapsavisa som er ett magasin for forsvaret. Denne serien gikk på 50 og 60 tallet før planene om og ta prosjektet opp i tv og radio kom. Men det gikk dårlig for etter omtrent ett og ett halvt års arbeid likte ikke NRK opplegget deres og avskrev hele prosjektet.Selvfølgelig ble både Aukrust og Caprino veldig skuffet av dette og Flåklypa lå i omtrent ett år etter dette før ideen om en film startet.


Flåklypa Grand Prix

Men for å lage en hel film trengte man å skrive om manuset og de fire herrene Aukrust, Remo og Ivo Caprino og Kjell Syversen gjorde jobben, disse herrene gjorde en veldig god jobb og det nye manuset var klart.Filmen ble jo en enorm suksess her i landet og er den absolutte mest sette Norske filmen igjennom tidene, NRK angrer nok litt i dag på at de skrotet dette prosjektet. Men de sender da filmen på NRK 1 og på TV 2 hvert år i løpet av jula, den har vel egentlig blitt en juletradisjon for ganske mange.

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Forfatteren Thorbjørn Egner er mannen bak animasjonsfilmen Dyrene i Hakkebakkeskogen som hadde premieren i 2016. Filmen er basert på boken til Egner som het Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen som han kom ut med i 1953.

Dyrene i Hakkebakkeskogen

Denne filmen ble også veldig godt mottatt av publikum og den ble kåret til den beste Norske barnefilmen under Amanda prisutdelingen året etter den kom ut. Den ble også nominert i fire andre klasser under denne utdelingen, det var i gruppen beste visuelle effekter, beste Norske kinofilm, beste lyddesign og beste musikk. En virkelig flott og underholdende film dette for hele familien.

Starten på animasjons filmene i Norge

Det var Sverre Halvorsen som startet opp med å eksperimentere med animasjons filmer her i landet allerede i 1913, sammen med sine kolleger i Tegnerforbundet Thoralf Klouman og Ola Kornelius lagde de korte tegnefilmer som var beregnet for bruk i kinoer. Da reklamen kom inn i kinoene tidlig på 20 tallet økte antallet som lagde så korte animasjonsfilmer betraktelig. Men konkurransen ble stor, spesielt da Disney kom på banen i starten av 30 tallet forsvant de Norske animasjonsfilmene i noen år. Men heldigvis har dette tatt seg godt opp igjen og vi har i dag ganske mange som lager disse filmene.