Norske byggeklosser fra 1972

Hovedrollene
Hovedrollene

Dette er absolutt god norsk underholdning, på sitt aller beste. Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har sett denne filmen, men det er sikkert flere titall ganger. Det er snart 50 år siden denne første versjonen av filmtittelen kom, og etter min mening er det den absolutt beste også. I tillegg til all den gode humoren som finnes i filmen, er det også artig å se hvordan ting har forandret seg i løpet av disse årene. Slik er det med Olsenbanden også, ja det føles nesten litt nostalgisk å se igjen både gamle skuespillere – men også det å se hvordan bybildet var på den tiden. Filmen har med seg et knippe, av de store og kjente stjernene fra den tiden. Mange av disse er borte i dag, og det gjør det kanskje enda mer spesielt synes jeg.

Hovedrollene

Navn som de aller fleste nordmenn har et godt og kjent forhold til, finnes på listen over hovedrolleinnehavere i filmen. Filmen går under kategorien «Filmkomedie» Arve Opsahl, Rolv Wesenlund og Bjørn Sand, er filmens hovedrolleinnehavere. Alle sammen er gode skuespillere, som hadde sin storhetstid nettopp på 1970-tallet. Produsent av filmen er faktisk Egil Monn-Iversen, mens Pål Bang Hansen stod som ansvarlig for regi. Dette måtte det jo bli god film av, og filmen er den dag i dag en stor klassiker innen norsk filmproduksjon.

Husbygging

Filmen er bygget opp rundt Olav Femte sin frustrasjon, da han går i gang med et husbyggeprosjekt. Det er Bjørn Sand som innehar rollen som Olav Femte, en rolle som han fyller på en utrolig god måte. Filmen er som Pål Bang Hansen selv beskrev den, nemlig en parodi på Norge slik mange kunne oppleve å møte på norsk byråkrati og offentlig forvaltning. Dette kjenner husbygger Olav Femte virkelig på kroppen, som kjemper sitt livs kamp for å få både byråkrater og håndverkere til å gjøre jobben sin. Hans frustrasjon vokser i takt med at regningene bare hoper seg opp, mens nybygget ikke er mer enn knapt nok halvferdig.

Hovedpersoner oppkalt etter kjente medlemmer i Brattelis regjering i 1971

Hovedpersoner oppkalt etter kjente medlemmer i Brattelis regjering i 1971
Hovedpersoner oppkalt etter kjente medlemmer i Brattelis regjering i 1971

Det er ikke noen tvil om at filmen prøver å ta et skikkelig oppgjør, med det offentlige Norge på denne tiden – alt i en humoristisk stil som til de grader virkelig treffer spikeren på hodet. I dag omtales filmen som en kultfilm.

Elektriker og rallykjører Steen

Det er daværende samferdselsminister Reiulf Steen, som det henvises klart og tydelig til i det elektriker og rallykjører Steen foretar seg. Den aktuelle saken var et lovforbud mot rallykjøring, som samferdselsministeren kom med på denne tiden. Rolleinnehaver Rolf Wesenlund, gjør som vanlig en god jobb i filmen. Problemet for husbygger Olav Femte, var at Steen var mer ute og kjørte rallybil – fremfor å jobbe med huset til Olav femte. I filmen er det saker som fartskontroller på Mosseveien, omsetningskontroll på borettslagsleiligheter og ditto penger under bordet ved kjøp og salg – som får sin dose humor.

Filmopptak i Oslo og Drøbak

Byggeprosjektet var et reelt prosjekt på en adresse i Drøbak, mens boligblokken som husbygger Femte skulle selge, lå på Bogerud i Oslo. Ja det er flere kjente steder i Oslo, som er med på innspillingen – blant annet banklokalene i Grensen og Ekeberg Camping.