Olsenbanden

Filmene til Olsenbanden er noe som aldri går av moten, de går jo til stadighet på TV så det tyder vel på at det norske folk liker dem. Det er noe eget ved dette filmkonseptet, ideen og ikke minst lokasjonen på Oslos østkant. Som Oslo-gutt synes jeg det er artig å se scener fra Oslo på 1970-tallet, jeg er gammel nok til å huske denne tiden selv. Man blir rett og slett i godt humør av å se på Olsenbanden, det er i alle fall min erfaring og påstand.

Filmene
Filmene

Filmene

Det kom i alt 14 filmer i perioden 1969 til 1999. Det aller meste som skjer i filmene, er fra hovedstaden og veldig mye fra Kampen på Oslos østkant. Felles for alle filmene, er åpningsscenen hvor sjefen selv; Egon kommer ut av Botsfengselet i Oslo. Her står resten av gjengen og venter på han, og en ny plan er aldri langt unna.

Det går sjelden slik som de planlegger, selv om de til tider lykkes med noe så klart. Fellesnevner er at det er Egon som alltid havner i klisteret, da er det en ny tur inn til soning. Men Egon har alltid en plan, så gutta er snart klare for nye aksjoner så snart han slipper ut igjen.

Dansk idè

Samtlige av de norske Olsenbanden-filmene, bygger på de danske filmene med samme navn. Svenskene fikk også sin filmserie, også den bygget på de danske filmene «Jönssonligaen» ble det svenske navnet.

Hovedroller

Egon er den soleklare bandelederen, som spilles av Arve Opsahl. Han er den tydelige og klare leder både når det gjelder planer og gjennomføring av brekkene som banden skal gjennomføre, men alltid han som tar støyten også. Kjell Jensen spilles av Karsten Byhring, han er den forsiktige og til tider veldig nervøse bandemedlemmet. Sverre Holm spiller hurragutten Benny Fransen, som ser positivt på det meste og veldig glad i kald pils.

Hovedroller
Hovedroller

Det er mange dyktige skuespillere med i filmene, Aud Schønemann spiller Valborg kona til Kjell. Hun er ofte svært skeptisk til Egon sine planer, ikke minst på grunn av at Kjell skal være med på dette.

Fra første til siste film, hadde hovedrolleinnehavere sine faste replikker som ofte kommer igjen. For Egon sin del er ikke noen tvil om at «Alt er timet og tilrettelagt» og «Denne gangen kan det ikke slå feil» Men for Kjell sin del er det viktig med sikkerheten «Det er vel ikke farlig?» Egon er Benny sitt store forbilde «Helmaks Egon» «Gi deg Kjell, klart vi kan regne med Egon»

Valborg er mest opptatt av hva neste plan kan gi i kroner og øre « Hvor mye er det snakk om da ? Bare så jeg veit hvor mye jeg har å rutte med» Det er replikker som er folkelige, det er noe folk kjenner seg igjen i.

Dyktig firkløver

Det er ikke noe tvil om at Arve Opsahl, Karsten Byhring, Sverre Holm og Aud Schønemann er dyktige skuespillere. De er nok noe av det beste Norge har hatt, kanskje særlig innen revy og humor. Men filmene har også mange andre kjente norske artistnavn som Harald Heide Steen Junior, Anders Hatlo, Øivind Blunck med flere. Olsenbanden vil nok leve i mange år til, selv om mange av skuespillerne er borte i dag.