Reklamefilmer

Reklamefilmer

Elsket og hatet» er nok et uttrykk som passer bra, når det kommer til reklamefilmer. Det er ikke noen tvil om at det finnes mange knallgode reklamefilmer, men det finnes minst like mange veldig dårlige. Jeg for min del føler at de fleste havner midt på treet, men en gang i ny og ned kommer det noen som virkelig er gode – og som man liksom ikke blir lei av å se på. Men dette er vel noe av poenget med reklame, nemlig at vi skal legge merke til den og ikke minst huske det vi ser. Gullfisken har etter hvert blitt en kjent prisutdeling, og felles for de nominerte reklamefilmene – er at de alle sammen er vist på norsk kommersiell TV.

Sølvfisker blir til en Gullfisk

Hvert år siden 1992 har denne prisen blitt delt ut, det er 12 finalister som skal kjempe om årets Gullfiskpris. Disse er plukket ut månedsvis gjennom hele foregående år, og denne jobben er det en egen jury som står for.

Vinneren kåres av publikum

Når prisen endelig skal deles ut, så skjer dette i et direktesendt TV-program. Tid for arrangementet, er i januar/februar påfølgende år. Juryen har ikke noe med selv kåringen av en vinner å gjøre, de har kun nominert de 12 finalistene. Det er publikum som kårer Årets Gullfisk, med andre ord deg og meg. Det er typisk SMS-tjenester hvor du kan sende inn stemmer på din favoritt, som avgjør hvem som stikker av med seieren.

Noen av vinnerne

Vi skal ikke ta for oss alle vinnere siden 1992, men jeg tenkte å ta et lite utvalg av de vi finner på vinnerlisten. Det er ikke sikkert dere husker dem alle sammen, for det begynner jo å bli en del år siden oppstarten.

NSB vant første Årets Gullfisk

NSB vant første Årets Gullfisk

NSB sin reklamefilm som ikke helt uventet heter «Tog» stakk av med prisen i 1992, NSB har kommet med mange gode reklamefilmer opp gjennom årene. Når man ser at bruk av tog jevnt og trutt øker, så er det kanskje grunn til å tro at disse reklamefilmene faktisk har virket. I 1993 og 1994 vant Tine prisen to år på rad, med henholdsvis «Baby» (Tine Melk) og «Brunost» Dette er begge godt kjente norske produkter, ja kanskje de aller mest typisk norske produkter som vi kjenner til.

Verdal`n

Dette er helt klart den reklamefilmen, jeg for egen del husker best. Norsk Tipping hadde stor suksess med denne reklamefilmen, som tok for seg en lottovinner fra vinnerbygda Verdal i Trøndelag. Året er 1998 så det er godt over 20 år siden, at denne Gullfisken ble delt ut.

Doffen har daua

Året er 2004 og jeg tror ganske mange, husker denne Rema 1000 reklamen. Alle filmene som er å finne på listen, er gode reklamefilmer som folk har et forhold til – husk det er jo publikum som kårer vinneren hvert år.

Felleskjøpet

Dette er også en bedrift som har gjort seg bemerket med gode reklamefilmer, det at de vant både i 2012 og 2016 er en stor prestasjon. Det var filmene «Bønder i by`n» og «En bonde fra eller til» om brakte Felleskjøpet til 1.plassen disse årene.