Roundhay Garden Scene

Roundhay Garden Scene er en kort stumfilm fra 1888 filmet av Franskmannen Louis Le Prince. Filmen skal ha blitt tatt opp på Oakwood Grange in Roundhay in Leeds i den nordre delen av England. Denne stumfilmen er registrert som den eldste filmen i verden. Til sammenlikning er Norges eldste filmopptak fra 1903. Det var den britiske filmfotografen Robert William Paul som har gjort dette opptaket. Opptaket viser bilder fra Hammerfest i 1903. Bygningene på denne filmen gikk senere tapt i en brann i byen.

Roundhay Garden Scene
Roundhay Garden Scene

Oversikt

I følge Le Prince’s sønn Adolphe s ble kortfilmen spilt inn på Oakwood Grange, hjemmet til Joseph og Sarah Whitley. Stedet ligger i Rundhay i Leeds, West Riding of Yorkshire i England. Ifølge ham så skal innspillingen ha skjedd 14 oktober 1888.

Filmen viser Adolphe Le Prince, Sarah Whitley, Joseph Whitley og Annie Hartley i hagen mens de spaserer rundt. Det som sees på filmen er at Sarah går baklengs og snur seg, og Josephs frakk flagrer mens han også snur seg rundt.

Joseph og Sarah Whitley var Louis Le Prince’s svigerforeldre og var da foreldrene til hans kone Elisabeth. Mens Annie Hartley skal ha vært en venninne til Le Prince og hans kone. Sarah Whitley døde bare ti dager etter at dette opptaket ble gjort.

Bevaring av filmen

I 1930 tok «The National Science Museum (NSM)» i London og produserte fotografiske nye kopier av den overlevende delen av filmstripen fra 1888. Denne sekvensen ble spilt inn på en 1885 «Estman» Kodak papir base fotografisk film med Louis Le Prince sitt singel linse kombi kamera-prosjektor. Adolphe Le Prince bekreftet at «The Roundhay Garden» filmen ble filmet med 12 bilder / sekund (en annen film – Traffic crossing Leeds Bridge ble tatt opp med 20 biler / sekund). Men uansett – den senere digitaliserte utgaven som ble produsert av «The National Med Museum» i Bradford ble gjort med utstyr som kunne ta 52 bilder / sekund. Filmen har 24,64bilder / sekund med moderne kinomategrafisk utstyr så den blir på bare 2,11 sekunder. NSM kopien har 20 bilder, så med 12 bilder / sekund så blir det en spilletid på 1,66 sekunder.

Fargefilm

Den eldste kjente fargefilm opptaket var lenge et opptak fra en filmrull fra 1909. Men det var helt til Michael Harvey ve «the National Media Museum» i England oppdaget en bortglemt boks i museets arkiver. Etter å ha undersøkt boksen viste det seg at den inneholdt et fargeopptak eller testing med farger som kunne spores tilbake til 1902. Det gjør dette opptaket til det eldste fargefilmen i verden. Eller i hvert fall det eldste noen kjenner til.

Det korte klippet ble tatt opp av Edward Raymond Turner, som faktisk patenterte en fargefilm noen år tidligere i 1899. Den filmen viser et opptak av soldater som marsjerer, eksotiske papegøyer og til og med Turner’s tre barn. Selv om dette er ganske dagligdagse ting i dag så er disse ikoner i filmens historie.

Men selv til å være opphavsmann til fargefilmen så fikk han aldri noen glede av sin utvikling. Han gikk selv bort i 1903 og ei heller familien hans klarte å lage noen profitt ut av hans arbeid.