Samiske filmer – Ante

Vi begynner etter hvert å få en stor bredde, på filmene vi har tatt for oss på denne siden. Jeg tenker da både på type filmer, men også hvor de er produsert. Denne gangen har turen kommet til samisk film og filmproduksjon, som kanskje har mer bredde og er større enn det mange tror. Jeg kan vel ikke si at jeg er noen ekspert på samisk film, men noe har jeg da sett. Veiviseren er nok uten tvil den mest kjente filmen, når det kommer til de samiske produksjonene. Men vi skal også innom andre og kanskje mindre kjente filmtitler, som faktisk også har gode kvaliteter ved seg. Ja da er det vel bare å si «Snurr film» da !

Ante

Det er naturlig for meg å starte med Ante, som både er en familiserie og en spillefilm. Jeg husker spesielt godt TV-serien som ble vist første gang i 1975, som gikk over 6 episoder. Senere er den blitt vist en rekke ganger på NRK, og ett år etter at NRK viste TV-serien for første gang – kom filmen med samme tittel. Det var NRK og Centralfilm, som stod bak produksjonene.

Livet til samegutten

Vi blir godt kjent med Ante som hadde problemer med å finne seg til rette, på skolen han gikk på i Kautokeino. Det som går som en rød tråd både gjennom TV-serien og filmen, er samenes problemer med å passe inn i det norske samfunnet – og i dette tilfellet altså på en norsk barneskole i Finnmark.

Ante og reinsdyrflokken

Fare til Ante solgte sine reinsdyr og tok arbeid i en gruve, men Ante gav seg ikke med sin flokk med reinsdyr. Vi treffer han ved kysten, der han etter beste evne tar vare på dyrene sine. Det at Ante var den eneste i familien som fortsatt hadde reinsdyr, gjorde det hele enda mer krevende og spesielt for han.

Solgt til 23 land

I løpet av 1970-tallet så ble Ante solgt til ikke mindre enn 23 land, noe man kanskje skulle tro gav gode penger for produsenten Centralfilm A/S. Men rent økonomisk ble Ante, aldri noe god butikk for Centralfilm A/S.

Skildring av den samiske kulturen

ANTE

Intensjonen til manusforfatter Dahl, var visstnok å lage en skildring av den samiske kulturen sette innenfra – altså av samene selv. Han var skeptisk til tidligere produksjoner, som han mente var sett utenfra og hvor samene selv ikke hadde noen påvirkning på innholdet. Han ville lage en produksjon hvor samene stod i sentrum, og at den typiske norske kulturen kun skulle opptre i en bi-rolle. Selve filmen ble derfor et samarbeid, mellom han selv og samene.

Fremstilt som en verdensstjerne av VG

Norges største avis skrev om Ante allerede i april 1974, mens filmen fortsatt var under innspilling. De gav han like greit verdensstjerne status, i sin artikkel som omhandlet filmen og filmprosjektet om samene. Responsen fra utlandet lot ikke vente på seg, etter at det ble laget en trailer av filmen. Denne ble vist på en messe i Milano, og hele 14 land skrev seg på listen og kjøpte den første episoden av Ante.