Samiske filmer – Viddenes folk

I min forrige artikkel så tok jeg for meg filmen, og fjernsynsserien Ante. Det er ikke noe tvil om at svært mange har et forhold til Ante. Men nå skal vi se på noen andre filmer, som tar for seg samene. Jeg var også så vidt innom Veiviseren, og dette er nok den desidert mest kjente samefilmen. Målet mitt denne gangen, er å presentere noen filmtitler som aldri ble så kjent som de to jeg nettopp nevnte. Men mindre kjente filmer kan absolutt være av god kvalitet, jeg synes derfor det er på sin plass å gi dem litt omtale. Hvorfor noen filmer blir mer suksess enn andre, kan noen ganger komme av tilfeldigheter – og så klart det faktum at en del filmer ikke når frem til publikum.

Viddenes folk

Vi skal nå se på en riktig så gammel film, og det dreier seg om en norsk romantisk dramafilm som kom allerede i 1928. Ragnar Westfelt er en sentral person bak denne filmen, han var nemlig både produksjonsleder, regissør og manusforfatter. Manuset som Westfelt skrev, var bygget på en fortelling skrevet av Bertil Lindquister.

Viddenes folk ble spilt inn på Filefjell og i Nordland, og hadde premiere i november 1928, på den kjente kinoen Admiral-Palads i Oslo.

Filmens handling

Selve handlingen dreier seg om et samisk par, som mot jentas fars vilje blir forelsket. Dette er jo en klassisk problemstilling, og var kanskje enda mer vanlig på den tiden filmen ble laget.

Faren til Nina som jenta heter, klarer å fortrolle henne til å tro at hennes utvalgte er en farlig drapsmann – den utvalgte med kallenavnet Lapp-Nils blir av faren beskyldt for mye som senere viser seg å ikke stemme.

Farens utvalgte


Farens utvalgte

Nina går med på farens råd, og skal gifte seg med Mats som er navnet på den nye gutten som faren liker så godt. Men dramaet er ikke over, på langt nær. Mats er en tørst kar, noe som resulterer i at han drikker seg full på bryllupsdagen. I fylla tenner han på parets telt, og midt i denne dramatikken kommer Lapp-Nils tilbake – Nina og Lapp-Nils avtaler da et hemmelig møte.

Mats tror Lapp-Nils er død

Når Mats noen dager senere treffer Lapp-Nils, så blir han virkelig skremt. Mats var sikker på erkerivalen var død, og blir mildt sagt redd og sjokkert når Lapp-Nils en dag dukker opp i live.

I sin redsel så innrømmer Mats i fylla, at han står bak flere reintyverier som Lapp-Nils er blitt beskyldt for å ha utført. Det hele ender svært så tragisk for Mats, som sterkt beruset faller utfor et stup og dør.

Startet et nytt liv sammen

Ulykken til Mats og alle innrømmelser, fører Nina og Lapp-Nils sammen igjen. Men de vil vekk fra gamle trakter, og tar med seg en reinflokk og slår seg ned et sted de kan få fred og ro. Det var en de scener som ble for sterke for sensuren, så de blodigste av dem ble klippet vekk før filmen ble lansert.