VERDENS 10 DYRESTE FILMER – del 2

Etter at tallene er justert for inflasjon så er det faktisk en over 50 år gammel film som har vært den dyreste filmen å lage. Filmen om Cleopatra som kom i 1963 topper denne listen foran mange andre og dyre filmer. Denne beregningen ble gjort i 2012. En god stund etter at Avatar hadde herjet på lerretene rundt om i verden. Og James Cameron hadde fylt opp bank kontoene igjen hos 20th Century Fox.

 7. Harry Potter og halvblodsprinsen (2009)

harry potter and the half-blood prince
harry potter and the half-blood prince

Harry Potter filmene ble også mye dyrere enn beregnet. Budsjettet for den første filmen var på 125 millioner dollar, og åtte år senere er budsjettet til film nummer seks i rekken ganske nøyaktig dobbelt så stort.

Og det er hevet over enhver tvil om pengene har kommet tilbake igjen. Både filmene og bøkene har vært en stor suksess. Hele serien omsatte på verdensbasis for i underkant av 8 milliarder dollar.

6. To på rømmen (2010)

Filmen med originaltittelen Tangeled hadde et produksjonsbudsjett på 260 millioner dollar og ble med det verdens dyreste animasjonsfilm. Filmene Toy Story og Cars ble nesten for kortfilmer å regne om man setter budsjettene opp mot hverandre.

Selv om denne filmen ikke gjorde megasuksess i alle land i verden så ble det absolutt en profitabel film. Den skal ha spilt inn over det dobbelte av budsjettet på verdensbasis. Men det blir langt igjen til hva filmen Shrek2 spilte inn med sine 920 millioner dollar på verdensbasis. Den er med det den mest innbringende animasjonsfilmen noensinne.

To på rømmen
To på rømmen

5. Spider-Man 3 (2007)

Den tredje filmen om Peter Parker og hans alter ego strakte seg i over et år med innspillinger og mad massevis av spesialeffekter i bruk. Ette kunne man tydelig se på budsjettet som stadig måtte økes. Havnet til slutt på 273 millioner dollar når summen er justert for inflasjon.

Allerede første dag så havnet inntjeningen til filmen på 30 millioner dollar. Vel verdt pengene som var brukt altså! Filmanmelderne var litt «kjølige» til denne filmen, men publikummerne bare rant inn i kinosalen verden over. Og inntektene stoppet ikke før filmen hadde spilt inn cirka 900 millioner dollar og med det ble den den mest innbringende Marvelfilmen i historien. Altså en helt grei investering å produsere denne filmen!

Spider-Man 3
Spider-Man 3

4. Titanic (1997)

Det var meget dyrt å bygge modellen av Titanic i full størrelse for deretter å smadre den igjen. Og det «lille» bassenget som skulle holde den flytende var bare fylt med cirka 65 millioner liter vann!

Men det skulle jo til slutt vise seg at dette var en gylden handling når det kommer til lønnsomhet. De brukte cirka 275 millioner dollar (når tallene er justert for inflasjon) og det kom rekordsettende 1,8 milliarder dollar tilbake etter at alt var regnet med og folk hadde sett filmen verden over!  Denne rekorden stod helt til James Cameron laget film igjen – filmen Avatar. Titanic vant også 11 Oscars, noe som aldri har blitt slått siden filmen så dagens lys på slutten av 90 tallet.

Titanic
Titanic