VERDENS 10 DYRESTE FILMER – del 3

3. John Carter (2012)

Disney er ikke kjent for å være gjerrige med sine filmbudsjetter, og de satset stort med filmen John Carter som kom på lerretene i 2012. Med Andrew Stanton bak roret og den forholdsvis ukjente skuespilleren Taylor Kitsch i hovedrollen, synes Disney det var en glimrende ide å satse 300 millioner på denne filmen. Første gang historien om John Carter ble laget var i 1912 da var det den første romanen av i alt 12 i «Barsoom» serien.

Men når regnskapet skulle gjøres opp så det lenge veldig dårlig ut for denne filmen og Disney. De hadde selv uttalt at de var forberedt å tape hele 200 millioner dollar på denne filmen! Deres største økonomiske fiasko noensinne! Men når alle tallene var samlet inn ble det ikke den fiaskoen som de regnet med. Det var kun et fåtall millioner som manglet for at de fikk tilbake alle utleggene sine.

John Carter
John Carter

2. Pirates of the Carribean: Ved verdens ende (2007)

De foreløpig fire Pirates filmer har vært mildt sagt «stive» i prisen. Den siste, “On Stranger Tides” er laget for den beskjedne summen av 200 millioner dollar, mens den dyreste i serien “På Verdens Ende ‘fikk en samlet regning på 300 millioner dollar og er – Hvis du ikke justerer for inflasjon – den dyreste filmen noensinne. Til sammenligning er budsjettet hele “Ringenes herre” triologien på 260 millioner. dollar.

Var det verdt pengene? Ja, med inntekter på 961 millioner dollar så er det ganske enkel hoderegning at det var en lønnsom investering å lage denne filmen.

Pirates of the Carribean: Ved verdens ende
Pirates of the Carribean: Ved verdens ende

1. Cleopatra (1963)

44 millioner låter ikke som all verdens penger i denne sammenhengen, men tilbake i 1963 var det mange penger. Det originale budsjettet lød kun på 2 millioner dollar, men opptakene løp helt løpsk. Og den første instruktøren rakk å bruke cirka 7 millioner dollar på opptak i London før han ble sparket fra stillingen sin. En ny instruktør ble ansatt, men han konstaterte at ingenting fra sin forgjenger kunne brukes og han flyttet likegodt hele produksjonen fra London til Roma. Filmens stjerne – Elisabeth Taylor – ble også syk under innspillingene – noe som la hele innspillingen på is en periode. Og når filmen endelig var ferdig så var den (den korteste versjonen) på 3 timer og 12 minutter – så noe var det da kommet ut av den lange innspillingstiden. Men budsjettet var overskredet mange ganger og summen tilsvarer i dag – etter at den er justert for inflasjon – hele 320 millioner dollar!

Så kommer spørsmålet om verdens dyreste film var verdt produksjonen i regnskapene? Naaahhh det var den ikke. Filmselskapet fikk kun tilbake cirka halvparten av de pengene hele produksjonen hadde kostet dem, selv om filmen ble den mest sette filmen i USA i 1963.

Cleopatra
Cleopatra