Verdens beste film?

Verdens Gang skrev en artikkel om verdens beste film tilbake i 2012. Her skal jeg gjengi litt av det de skrev.

Verdens beste film er kåret av det britiske filminstituttet. Norske eksperter er ikke helt enig. Den filmen er fortsatt ikke laget, mener de. Hva synes du?

Alfred Hitchcocks «Vertigo» har blitt kåret til verdens beste film i en kåring av det britiske magasinet Sigth and Sound, et magasin utgitt av det britiske filminstituttet. Til nå har «Citizen Kane» regjert øverst på listen. Det har den gjort siden 1962.

Nøyaktig 846 filmkritikere har gitt sin stemme. Prisen ble første gang utdelt i 1952, og hvert tiår siden har magasinet kåret de ti beste filmene.

«Citizen Kane» er kjedelig

– «Vertigo» anbefales for dem som ikke har sett den, en intens og uforglemmelig filmopplevelse. Den setter spor i tanker og sinn i lengre tid. Personlig synes jeg at «Citizen Kane» er en kjedelig film, den er treig, sier filmanmelder i «Filmpolitiet» på NRK, Rune Håkonsen.

Selv om det er mye svart-hvitt og fine farger på listen er det få hjemmekjære titler på topp 50-listen.

Anmeldere mangler mot

Anmeldere mangler mot
Anmeldere mangler mot

VGs filmekspert synes likevel utvalget er bra, men mener listen avspeiler en veldig elitepreget filmsmak.

– Film er laget i én tid, og den kommer ut i én tid. Hvordan den vil bli vurdert i historien vil variere etterhvert som tidene forandrer seg, sier filmanmelder Jon Selås.

Jo lengre tid som går, jo flere er det som vil være samstemte, forklarer han. Nyere filmer krever det mye mer mot å mene er verdens beste – et mot som han faktisk ikke tror filmanmeldere har.

Håkonsen i NRK er enig. Det er en slags sentimentalitet knyttet til mange filmer.

– Hvem er det som avgjør hva som er god film?

– Det er i grunn de som ser den. «That’s it». Man kan være enige om mange ting: Filmer som forandrer filmhistorien, filmer som er revolusjonerende teknisk sett, men i bunn og grunn så er det altså de som ser den og synes om den som har rett, sier VGs Selås.

Savner Batman

«Vertigo» er en amerikansk psykologisk thriller fra 1958. En pensjonert politietterforsker, som lider av akrofobi, blir innleid av en privat investor for å spionere på kona hans som har hatt en underlig oppførsel i det siste. James Stewart, Kim Novak og Barbara Bel Geddes har hovedrollene.

Vertigo
Vertigo

På IMDb får filmen 8,5 av 10 poeng. Nesten 130.000 brukere har gitt sin stemme.

– Verdens beste film er ennå ikke laget. Det er derfor vi fortsatt er interessert i og elsker film, sier VGs filmanmelder Jon Selås.

Håkonsen savner nyere film på listen. Skulle han ha laget listen ville den forrige Batman-filmen raget høyt.

– Det er mange gamle menn som anmelder film, sier han, ler og understreker at det ikke ment som et stikk mot VGs anmelder.

I dag ligger filmen på 73. plass på IMDG listen over verdens topp 250 filmer med en karakter på 8,3 av 10 mulige. Så det er sikkert en film som er verdt et gjennomsyn dersom du ikke har sett den enda selv om filmen er fra 1958.

3 Comments

  1. <a href="https://priligyset.com/" / rel="nofollow ugc">buy priligy dapoxetine online canada

  2. <a href="https://priligyset.com" rel="nofollow ugc">cialis priligy

  3. <a href="https://vsantabusev.com/" / rel="nofollow ugc">antabuse over the counter generic</a>

Legg att eit svar

Epostadressa di blir ikkje synleg.